Chronický kašel v zimním období, chlapec, 5 let

 

  • Hlavní problém
     
    Chlapci se v posledních 3 letech opakují akutní stavy kašle.
    Tyto stavy přicházejí s podzimem, když začne být chladno a vlhko, a odejdou s příchodem teplé a sušší části jara.
     
    Když kašel přijde, trvá delší dobu. Začne mírnou rýmou (několik dní), pak sestoupí na průdušky a má charakter suchého dráždivého kašle. V takovém stavu zůstává 7-10-14 dní a poté přejde do vlhkého stadia, které během několika dní odezní.

 

  • Další potíže
     
    Chlapec má posledního půl roku špatné sny. Občas se z nich vzbudí a pláče, bojí se znovu usnout. Někdy je těžké jej ze špatného snu probrat, musí s ním rodiče zatřást, a pak se probudí.
     
    Potíže s usínáním; chlapci trvá přibližně 1 – 1,5 h než usne.

 

  • Ostatní symptomy vedoucí k určení léku

Psychika a emoce
 
Nesoustředěnost – chlapec není schopen udržet pozornost a záměr.
Je hodný, ale má potíže matku poslechnout a udělat, co po něm žádá. Ne proto, že by nechtěl nebo žádost bojkotoval, ale protože má potíže soustředit se na to, co po něm požaduje.
 
Motorický neklid: dříve byl klidný, od léta pořád po něčem šplhá, potřebuje běhat a hýbat se. Odbíhá od jídla. Hýbe se u večeře, nedokáže klidně posedět na židli. Nevydrží delší dobu u hry.
 
Těžce nese kritiku. Zejména od staršího bratra. Má pocit, že se musí obhajovat, křičí, že už to nesnese, že vyskočí z okna. Pak se tím trápí, je nešťastný.
 
Má moc rád zvířata, jeho vztah k přírodě je vřelý.
 
Tělesné symptomy
 
Jídlo: má rád kvašenou zeleninu, zelí, jablka, mléko a jogurt, syrovou zeleninu a ovoce.
Jablka miluje, má také rád třešně, exotické ovoce, lyči. Má rád citrony, dokáže si je sám vzít a lízat. Miluje vodu s citronem.
 
Sladké má také moc rád, každý den si řekne o něco sladkého. Miluje koláče, oříšky, hrozinky, na čokoládu má chuť, ale když jí sní víc, není mu po ní dobře.
 
Spí na boku nebo na zádech, s rukama nahoře.

 

  • Léčba
     
    Na základě výše uvedených symptomů byl v únoru roku 2020 vybrán homeopatický lék Carcinosin 200 CH.
     
    Kontrola proběhla půl roku po podání léku, v říjnu. Chlapci se významně zlepšil motorický neklid, zlepšila se citlivost na kritiku. Nemá už potřebu přehnaně reagovat, naopak se dokáže vůči atakujícímu sourozenci postavit a i zdravě fyzicky bránit, což předtím nedokázal.
     
    Špatné sny zcela odezněly, ihned po podání léku. Zlepšila se i soustředěnost.
    Od podání léku nebyl nemocný.
     
    Další kontrola proběhla znovu za půl roku – na jaře roku 2021. Chlapec během uplynulé zimy neprodělal jedinou ataku kašle.